صنایع فلزی سازه نگار

مشاوره و سفارش پروژه:

13 - 56240012 - 021

وزن سوله و عوامل موثر بر آن

در مبحث سوله ها و انواع آن ها، با سوله و انواع آن آشنا شدیم. در این مقاله می خواهیم با روش های محاسبه وزن سوله و عوامل موثر بر آن آشنا شویم.

در این مقاله، به پرسش های زیر، پاسخ داده خواهد شد:

1 – وزن یک سوله چگونه محاسبه می شود و به چه عواملی بستگی دارد؟

2 – چگونه می توان برآورد قابل قبولی از وزن یک سوله بدست آورد؟

3 – چگونه می توانیم وزن یک سوله را تا جایی که از نظر طراحی ممکن است، کاهش دهیم؟ 

لطفا ما را تا انتهای این مقاله همراهی نمائید.

محاسبه وزن سوله

محاسبه وزن سوله

عوامل موثر بر وزن یک سوله

وزن یک سوله، تاثیر زیادی بر روی هزینه های تمام شده آن خواهد داشت. از مهمترین عواملی که بر وزن یک سوله تاثیرگذار هستند می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1 – کاربری سوله: در صورتیکه ایمنی و استحکام بالایی مورد نیاز باشد، لازم است اسکلت سازه مستحکم تر طراحی شود که این موضوع نیز مستقیما بر روی متریال مورد نیاز و در نتیجه، بر روی وزن نهایی سازه، تاثیرگذار خواهد بود.

1 – ایمنی و استحکام مورد نیاز: در صورتیکه ایمنی و استحکام بالایی مورد نیاز باشد، لازم است اسکلت سازه مستحکم تر طراحی شود که این موضوع نیز مستقیما بر روی متریال مورد نیاز و در نتیجه، بر روی وزن نهایی سازه، تاثیرگذار خواهد بود.

2 – ابعاد سوله: اندازه دهانه و ارتفاع تاج و ارتفاع شانه های سوله، بر روی متریال مورد نیاز سازه و در نتیجه، بر وزن نهایی آن تاثیر مستقیم خواهد داشت.

دسته بندی سوله ها بر اساس وزن

معمولا سوله ها را بر اساس وزن اسکلت سازه به دو دسته زیر تقسیم بندی می کنند:

الف) سوله سبک وزن (Lightweight Shed): در سوله های سبک، از پروفیل های سبک یا خرپاها برای ساخت اسکلت سازه استفاده می شود. به همین دلیل، معمولا به آن ها سوله های خرپایی (HSS) نیز گفته می شود. از جمله مزایای این سازه ها می توان به سبک بودن (میزان مصرف فولاد مورد نیاز برای ساخت اسکلت این سازه ها، کمتر از سازه های مشابه است) و در نتیجه، مقرون به صرفه بودن آن ها، انعطاف در طراحی برای دهانه های عریض و همچنین، ساخت، حمل و نصب ساده تر اشاره نمود. عمدتا از سوله های سبک وزن، در مرغداری ها و گاوداری ها و سایر مکان هایی که سازه تشکیل دهنده آن ها نیاز به تحمل نیروهای بالایی ندارد استفاده می گردد.

در آنها ستون ها و تیرهای عریض و یکپارچه، با اتصالات خرپایی پروفیل های استاندارد جایگزین می شوند. استفاده از این مصالح نه تنها استحکام مناسبی را برای سازه ایجاد می کند، بلکه این امکان را هم فراهم می کند که بتوان برای طراحی سازه، از معماری های خاص و اشکال متفاوت استفاده کرد.

ب) سوله سنگین وزن (Heavy Shed): اسکلت سوله های سنگین، شامل مقدار زیادی فولاد یا بتن است و ستون ها و رفترهای آن ها، عظیم تر و سنگین وزن تر هستند. در سوله های فلزی سنگین وزن، معمولا از تیرورق ها برای ساخت اسکلت سازه استفاده می گردد. به همین دلیل، معمولا به آن ها سوله های تیرورقی نیز گفته می شود. عمدتا از سوله های سنگین وزن، در کارخانه ها و مراکز صنعتی و سایر مکان هایی که سازه تشکیل دهنده آن ها نیازمند تحمل نیروهای بالایی است استفاده می گردد.

این دو نوع سوله، تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند و هر یک، مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. بنابراین، قبل از اقدام به احداث سوله، لازم است نسبت به انتخاب نوع آن (سبک یا سنگین بودن) تصمیم گیری نمود. بدیهی است که برای مکان های صنعتی که نیازمند سازه ای مستحکم هستند تا وزن جرثقیل ها و تجیهزات و ماشین آلات صنعتی را تحمل نماید، نمی توان از یک سوله سبک وزن (خرپایی) استفاده نمود. مگر آنکه شرایط خاصی مد نظر باشد. 

بلعکس، برای مکان هایی مانند دامداری های کوچک که سازه ای مستحکم و سنگین وزن نیاز ندارند و از تجهیزات سنگین وزنی نیز استفاده نمی کنند، استفاده از سوله های سنگین وزن (تیر ورقی) کار سنجیده ای نیست و هزینه های اضافی را در بر خواهد داشت.

بنابراین، شناخت این دو نوع سوله و کاربردهای آن ها، به شما کمک خواهد کرد که در حین سفارش پروژه، انتخاب مناسبی متناسب با نیازهای کسب و کار خود داشته باشید. 

جدول برآورد وزن سوله تیر ورقی

در جدول زیر، برآوردی از وزن یک سوله تیر ورقی آورده شده است. به توضیحات زیر در مورد نحوه محاسبه وزن دقت نمائید:

1 – محاسبات وزن بر اساس بار برف 100 کیلوگرم بر متر مربع (شهر تهران) و سرعت باد km/h 85 محاسبه شده است.

2 – مقادیر ارائه شده به عنوان وزن، تقریبی است. برای برآورد دقیق تر با ما تماس بگیرید.

3 – مقادیر ذکر شده به عنوان وزن، به ازای هر متر مربع است.

مشخصات سولهمشخصات جانبیوزن تقریبی به ازای هر متر مربع
سوله با دهانه 10 متربدون ستون میانی25 کیلوگرم
سوله با دهانه 15 متربدون ستون میانی28 کیلوگرم
سوله با دهانه 20 متربدون ستون میانی30 کیلوگرم
سوله با دهانه 25 متربدون ستون میانی37 کیلوگرم
سوله با دهانه 30 متربدون ستون میانی43 کیلوگرم
سوله با دهانه 40 متر با یک ستون میانی50 کیلوگرم
سوله با دهانه 50 متربا یک ستون میانی40 کیلوگرم
سوله با دهانه 60 متربا یک ستون میانی40 کیلوگرم
سوله با دهانه 60 متربا دو ستون میانی35 کیلوگرم

حال، با داشتن مساحت سوله و با استفاده از اطلاعات این جدول، می توانید وزن نهایی سوله مورد نظر خود را تخمین بزنید. برای این کار، کافیست طبق رابطه زیر، طول سوله را در عرض آن در وزن آن به ازای هر متر مربع (که بر اساس مشخصات سوله، از جدول بالا استخراج می شود) ضرب نمائید تا برآورد نسبتا مناسبی از وزن کل پروژه داشته باشید:

وزن کل سوله = مساحت سوله * وزن سوله به ازای هر متر مربع

به عنوان مثال، فرض کنید می خواهیم وزن یک سوله با دهانه 20 متر و به طول 100 متر را تخمین بزنیم. مساحت این سوله، برابر با 2000 = 100 * 20 متر مربع است. از طرفی، با مراجعه به جدول بالا، خواهیم دید که وزن سوله های با دهانه 20 متر، حدودا کیلوگرم بر متر مربع است. بنابراین، وزن کل سوله به صورت زیر محاسبه می شود:

کیلوگرم  60000 =  30 * 2000

به بیان دیگر، وزن تقریبی یک سوله با دهانه 20 متر و به طول 100 متر، تقریبا برابر با 60 تن خواهد شد.

در جدول زیر، برآورد وزن برخی از سوله های متعارف آورده شده است.

مدلسازی سوله

برای مدلسازی به سایت تکلا پلاس مراجعه نمائید!

جمع بندی

در این مقاله آموزشی، با روش های محاسبه وزن سوله آشنا شدیم و سپس در مورد عومل موثر بر وزن سوله صحبت کردیم. سعی کردیم مهمترین پرسش های شما را پاسخ دهیم. با این حال، در صورتیکه هنوز پاسخ پرسش های خود را دریافت نکرده اید، می توانید در بخش نظرات سایت، پرسش خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت به آن ها پاسخ داده شود.

همچنین، در صورت تمایل، می توانید از طریق شماره تلفن های ذکر شده با ما در تماس باشید تا همکاران ما، مشاوره های لازم را در اختیار شما قرار دهند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها