صنایع فلزی سازه نگار

مشاوره و سفارش پروژه:

13 - 56240012 - 021

جرثقیل دروازه ای تک پل + آشنایی با انواع و اجزای آن

قبلا در مبحث جرثقیل دروازه ای چیست و چه کاربردی دارد؟ با جرثقیل های دروازه ای و انواع و اقسام آن ها آشنا شدیم و دیدیم که جرثقیل های دروازه ای، به دو دسته جرثقیل های دروازه ای تک پل و جرثقیل های دروازه ای دو پل تقسیم بندی می شوند. در این مقاله آموزشی، می خواهیم با جرثقیل های دروازه ای تک پل و انواع، اجزاء و نحوه عملکرد آن ها به صورت کامل آشنا شویم. در این مقاله، به پرسش های زیر پاسخ داده خواهد شد:

1 – جرثقیل دروازه ای تک پل چیست و چه کاربردی دارد؟

2 – مهمترین مزایا و معایب جرثقیل های دروازه ای تک پل چیست؟

3 – انواع جرثقیل دروازه ای تک پل کدامند و کاربرد هر یک از آن ها چیست؟

4 – اجزای یک جرثقیل دروازه ای تک پل کدامند و ارتباط میان آن ها چگونه است؟

لطفا تا پایان این مقاله آموزشی با ما همراه شوید و در صورتیکه پاسخ مورد نظر خود را دریافت نکردید، با مشاوران ما تماس بگیرید تا شما را به صورت کامل راهنمایی کنند!

جرثقیل دروازه ای تک پل چیست؟

جرثقیل دروازه ای تک پل (Single girder gantry crane)، یکی از انواع جرثقیل های دروازه ای و از دسته جرثقیل های ثابت و دائمی است که عمدتا در محیط های صنعتی، از آن برای تخلیه، حمل و نقل و بارگیری اجسام استفاده می شود. سازه این جرثقیل ها، همانگونه که از نامشان پیداست، از یک پل (Girder) تشکیل شده است و در فضای بالای سر و در راستای عرضی، در محیط های صنعتی نصب می شوند.

نمونه ای از جرثقیل های دروازه ای تک پل

مشخصات فنی جرثقیل های دروازه ای تک پل

در جدول زیر، مشخصات فنی جرثقیل های دروازه ای تک پل به صورت خلاصه آورده شده است:

عنوانشرح
ظرفیت جرثقیل دروازه ای تک پلبسته به نوع جرثقیل دروازه ای، از 1 تن تا 10 تن متغیر است.
دهانه سازهاز 5 متر تا فراتر از 20 متر

همانگونه که در جدول بالا نیز مشاهده می کنید، جرثقیل های دروازه ای در ابعاد و ظرفیت های بسیار متنوعی طراحی و تولید می شوند و در نتیجه، بازه هزینه های تمام شده آن ها نیز بسیار متفاوت است. بنابراین، لازم است قبل از سفارش جرثقیل مورد نظر خود، نیازهای پروژه را به درستی شناسایی کنید تا هزینه های اضافی را متحمل نشوید.

انواع جرثقیل دروازه ای تک پل و ویژگی های آن ها

جرثقیل های دروازه ای تک پل برای برآورده ساختن نیازهای صنایع مختلف، با توجه به ظرفیت حمل بار مورد نیاز و همچنین مشخصات سازه ای که جرثقیل در آن نصب می‌شود، در ابعاد و ظرفیت های مختلفی طراحی و ساخته می شوند. از متداول ترین انواع جرثقیل های دروازه ای تک پل می توان به موارد زیر اشاره نمود:

الف) جرثقیل تمام دروازه ای تک پل
ب) جرثقیل نیم دروازه ای تک پل

در ادامه این بخش، با هر یک از این موارد آشنا خواهیم شد.

جرثقیل تمام دروازه ای تک پل

جرثقیل تمام دروازه ای تک پل (Full single girder gantry crane) نوع خاصی از جرثقیل های دروازه ای تک پل است که اسکلت سازه آن شامل دو ستون مستقل است و در نتیجه، سازه جرثقیل، کاملا مجزا از سازه محیط کاری خواهد بود. جرثقیل های دروازه ای تک پل را بر حسب مکانیزم حرکتی آن ها می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی نمود:

1 – جرثقیل های دروازه ای تک پل ریلی (Railroad single girder gantry crane): در این نوع از جرثقیل ها، پایه های جرثقیل، بر روی دو ریل موازی سوار می شوند و بنابراین، در راستای طولی، محدوده حرکتی مشخصی دارند و معمولا امکان چرخش پایه ها در آن ها وجود ندارد.

2 – جرثقیل های دروازه ای تک پل چرخ دار (Portable single girder gantry crane): در این نوع از جرثقیل ها، پایه های جرثقیل بر روی چرخ ها سوار می شوند و در نتیجه، امکان حرکت در راستاهای مختلف را دارند. این ویژگی موجب می شود که این نوع از جرثقیل ها، دامنه حرکتی گسترده تری نسبت به جرثقیل های دروازه ای ریلی داشته باشند. 

جرثقیل دروازه ای (گنتری کرین)
جرثقیل دروازه ای تک پل ریلی
جرثقیل دروازه ای تک پل چرخ دار (پرتابل)

جرثقیل نیم دروازه ای تک پل

جرثقیل نیم دروازه ای تک پل (Semi single girder gantry crane) نوع خاصی از جرثقیل های نیم دروازه ای تک پل است که اسکلت سازه ای کاملا مستقلی ندارند، بلکه یک سمت جرثقیل بر روی ستون های سازه جرثقیل و سمت دیگر آن معمولا بر روی ستون های سازه محیط کاری سوار می شود. بنابراین، در این نوع از جرثقیل ها، یک پایه بر روی باند زمینی و پایه دیگر بر روی باند تعبیه شده بر روی ستون های سازه مجاور حرکت می کند. از این نوع از جرثقیل ها عمدتا در فضای بیرونی سوله ها استفاده می شود و یک سمت آن ها بر روی ستون های سوله تکیه داده می شود. بنابراین، در این نوع از جرثقیل ها، بخشی از نیروهای وارده، توسط ستون جرثقیل و بخشی دیگر توسط ستون های سازه مجاور تحمل می شود. جرثقیل های نیم دروازه ای تک پل را بر حسب مکانیزم حرکتی آن ها می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی نمود:

1 – جرثقیل های نیم دروازه ای تک پل ریلی (Railroad single girder semi gantry crane): در این نوع از جرثقیل ها، پایه های جرثقیل، بر روی دو ریل موازی سوار می شوند و بنابراین، در راستای طولی، محدوده حرکتی مشخصی دارند و معمولا امکان چرخش پایه ها در آن ها وجود ندارد.

2 – جرثقیل های نیم دروازه ای تک پل چرخ دار (Portable single girder semi gantry crane): در این نوع از جرثقیل ها، پایه های جرثقیل بر روی چرخ ها سوار می شوند و در نتیجه، امکان حرکت در راستاهای مختلف را دارند. این ویژگی موجب می شود که این نوع از جرثقیل ها، دامنه حرکتی گسترده تری نسبت به جرثقیل های دروازه ای ریلی داشته باشند. 

جرثقیل نیم دروازه ای تک پل ریلی

مقایسه جرثقیل های تک پل دروازه ای و نیم دروازه ای

در جدول زیر، مقایسه ای اجمالی بین جرثقیل های تک پل دروازه ای و نیم دروازه ای آورده شده است:

جرثقیل تک پل دروازه ایجرثقیل تک پل نیم دروازه ای

قابلیت استفاده در فضای باز و فضای سر پوشیده

قابلیت استفاده در فضای باز و فضای سر پوشیده

سازه کاملا مستقلسازه نیمه مستقل
بار مرده بیشتربار مرده کمتر
هزینه بالاترهزینه پائین تر

برآورد هزینه های ساخت جرثقیل دروازه ای تک پل

همانگونه که در جدول مشخصات فنی جرثقیل های دروازه ای تک پل نیز ذکر شده است، جرثقیل های دروازه ای در ابعاد و ظرفیت های بسیار متنوعی طراحی و تولید می شوند و در نتیجه، بازه هزینه های تمام شده آن ها نیز بسیار متفاوت است. بنابراین، لازم است قبل از سفارش جرثقیل مورد نظر خود، نیازهای پروژه را به درستی شناسایی کنید تا هزینه های اضافی را متحمل نشوید. برای این کار، معمولا برای هر جرثقیل، یک کلاس کاری مشخص می کنند که بر اساس آن می توانید جرثقیل مناسب خود را با هزینه بهینه انتخاب نمائید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، به مقاله آموزشی کلاس کاری جرثقیل ها مراجعه نمائید.

سفارش طراحی، ساخت و نصب جرثقیل های دروازه ای تک پل

شرکت سازه نگار، با بهره گیری از مهندسان محاسب با تجربه و با طراحی صحیح و بهینه، ضمن برآورده ساختن استحکام و ایمنی مورد نیاز سازه، هزینه های ساخت و نصب را تا حد امکان، کاهش خواهد داد. همچنین، این شرکت، قطعات جرثقیل را از برندهای مشهور تامین می نماید. مدلسازی پروژه های پذیرفته شده به صورت کاملا رایگان برای شما کارفرمایان عزیز انجام خواهد شد و در صورت نیاز، نمای سه بعدی سازه به همراه انیمیشن آن نیز در اختیار کارفرما قرار خواهد گرفت. علاوه بر این، هزینه های طراحی، بهینه سازی و صدور دفترچه محاسبات نیز با تخفیف ویژه محاسبه خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد از طریق بخش تماس با ما، با ما در ارتباط باشید.

طراحی، ساخت و نصب انواع جرثقیل های سقفی، دروازه ای و بازویی

شما کارفرمایان عزیز می توانید برای مشاوره تخصصی رایگان و همچنین سفارش طراحی، ساخت و نصب انواع جرثقیل های های سقفی (2 تن، 5 تن، 10 تن و 15 تن) و دروازه ای، از طریق بخش سفارش مشاوره و یا از طریق شماره تلفن های 56240012 – 021 و 56240013 – 021 و شماره موبایل 09124208085 با ما در تماس باشید!

جمع بندی

در این مقاله آموزشی، ابتدا با جرثقیل های دروازه ای تک پل و انواع و اقسام آن ها آشنا شدیم و سپس در مورد اجزای آن ها صحبت کردیم. سعی کردیم که به مهمترین پرسش های شما در این زمینه پاسخ دهیم. با این حال، در صورتیکه هنوز پاسخ پرسش های خود را دریافت نکرده اید، می توانید در بخش نظرات سایت، پرسش های خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت به آن ها پاسخ داده شود. خوشحال خواهیم شد که دیدگاه های ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید. همچنین، در صورت تمایل، می توانید از طریق شماره تلفن های ذکر شده با ما در تماس باشید تا همکاران ما، مشاوره های لازم را در اختیار شما قرار دهند.

مقالات آموزشی مرتبط

برای اطلاعات بیشتر در مورد جرثقیل ها به مقالات آموزشی زیر مراجعه نمائید:

پرسش های متداول

جرثقیل دروازه ای تک پل (Single girder gantry crane)، یکی از انواع جرثقیل های دروازه ای و از دسته جرثقیل های ثابت و دائمی است که عمدتا در محیط های صنعتی، از آن برای تخلیه، حمل و نقل و بارگیری اجسام استفاده می شود. سازه این جرثقیل ها، همانگونه که از نامشان پیداست، از یک پل (Girder) تشکیل شده است و در فضای بالای سر و در راستای عرضی، در محیط های صنعتی نصب می شوند.

از متداول ترین انواع جرثقیل های دروازه ای تک پل می توان به موارد زیر اشاره نمود:

الف) جرثقیل تمام دروازه ای تک پل
ب) جرثقیل نیم دروازه ای تک پل

از مهمترین اجزای یک جرثقیل دروازه ای تک پل، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

الف – سازه فلزی جرثقیل: شامل پل ها و تیرهای حمال

ب) تجهیزات الکتریکی: شامل موتور محرکه طولی و موتور محرکه عرضی

ج) تجهیزات مکانیکی: شامل کالسکه و ترمزها و ضربه گیرها

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها