صنایع فلزی سازه نگار

مشاوره و سفارش پروژه:

13 - 56240012 - 021

ساخت سوله، آشنایی با روش های ساخت + برآورد هزینه ها

همگام با گسترش شهرها و شهرک های صنعتی، صنعت سوله سازی نیز با سرعت زیادی در حال پیشرفت است. در این مقاله آموزشی، در مورد روش های ساخت انواع سوله های صنعتی و غیر صنعتی از جمله ساخت سوله تیرورقی و ساخت سوله خرپایی صحبت خواهیم کرد و به صورت کامل با مراحل ساخت یک سوله، از صفر تا صد آشنا خواهیم شد. در صورتیکه می خواهید برآوردی از هزینه های احداث یک سوله داشته باشید، به بخش هزینه های ساخت سوله مراجعه نمائید.

در مبحث سوله ها و انواع آن ها، با سوله و انواع آن آشنا شدیم و دیدیم که احداث یک سوله، شامل چندین فرآیند است که باید با همکاری تیمی از مهندسان و متخصصان انجام شود. پس از آنکه طراحی و مدلسازی سوله انجام شد و همچنین، مصالح مورد نیاز، خریداری شده و به انبارهای کارخانه انتقال یافت، فرآیند ساخت سوله آغاز می گردد. در این مقاله آموزشی، هر آنچه لازم است در مورد ساخت سوله ها بدانید را در اختیار شما قرار خواهیم داد. برای دسترسی به مطالب تخصصی تر، به سایر مقالات سایت رجوع کنید.

سوله فلزی چند دهانه

در این مقاله، به پرسش های زیر پاسخ داده خواهد شد:::

1 – مراحل ساخت سوله، کدامند؟

2 – تجهیزات مورد نیاز برای هر فرآیند ساخت سوله، چیست؟

3 – مدت زمان لازم برای ساخت یک سوله، چقدر است؟

4 – چگونه می توان هزینه های ساخت یک سوله را کاهش داد؟ آیا ساخت سوله ارزان قیمت امکانپذیر است؟

لطفا تا پایان این مقاله آموزشی با ما همراه شوید و در صورتیکه پاسخ مورد نظر خود را دریافت نکردید، با مشاوران ما تماس بگیرید تا شما را به صورت کامل راهنمایی کنند!

مراحل ساخت سوله از صفر تا صد (از پی تا کلید)

در این بخش، در مورد روند احداث یک سوله از صفر تا صد (از پی تا کلید) به صورت کامل صحبت خواهیم کرد و کلیه فرآیندهای لازم از مشاوره تا اجرا را بررسی خواهیم کرد. برای احداث یک سوله، همانند هر سازه دیگری، لازم است یک پروسه مهندسی طی شود که به صورت خلاصه، شامل چهار مرحله زیر است:

الف مشاوره و برآورد اولیه پروژه: مشاوره در مورد نیازمندی های پروژه و تخمین اولیه از هزینه ها و زمان اجرای پروژه

ب امور اداری: شامل دریافت مجوزها و عقد قراردادهای طراحی، ساخت و نصب اسکلت سوله و پوشش های آن

ج عملیات اجرایی: شامل آماده سازی زمین، اجرای فونداسیون، ساخت و نصب اسکلت سوله و جرثقیل های آن و همچنین اجرای پوشش های سوله

د کنترل نهایی و بهره برداری: کنترل نهایی پروژه و آغاز بهره برداری از آن

ساخت سوله صنعتی

سوله های صنعتی، همانگونه که از نامشان پیداست، برای برآورده ساختن فضا و نیازهای صنایع مختلف مورد استفاده قرا می گیرند. استحکام بالا و فضای وسیعی که سوله ها در اختیار صنایع قرار می دهند، موجب شده که بسیاری از کارخانه ها و کارگاه ها، پالایشگاه ها و صنایع پتروشیمی برای بنای محیط کاری خود از این سازه ها استفاده نمایند. برای آشنایی بیشتر با سوله های صنعتی به مقاله آموزشی سوله صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟ مراجعه نمائید. قبل از آشنایی با روش های ساخت سوله، لازم است با اجزای اصلی یک سوله صنعتی آشنا شویم.

معمولا سازه تشکیل دهنده سوله های صنعتی، از اجزای مختلفی مانند ستون ها، رفترها، بادبندهای عمودی و افقی، پرلین ها، استرات ها، والپست ها، آبروها و … تشکیل شده است (شکل زیر). ساخت این اجزاء، نیازمند محیطی وسیع و دارای تجهیزات و دستگاه های مدرن است. به همین دلیل، معمولا اسکلت سوله ها را نیز همانند سایر سازه های فلزی، در کارخانه های اسکلت فلزی می سازند.

مشخصات فنی سوله
مشخصات فنی سوله
اجزای سوله
اجزای یک سوله فلزی

در ادامه این بخش، مراحل ساخت یک سوله را به تفصیل شرح خواهیم داد:

مرحله 1: مشاوره و برآورد اولیه هزینه های پروژه

اولین مرحله از اجرای هر طرح عمرانی، برآورد هزینه های مالی و تخمین زمان اجرای پروژه است. برآورد یک پروژه، بر اساس نیازهای پروژه و با در نظر گرفتن محدودیت های زمانی و مکانی صورت می پذیرد. در صورت عدم توجه به نیازهای پروژه، ممکن است سازه مورد نظر، فراتر از نیازهای پروژه طراحی شده و هزینه های ناخواسته ای را به پروژه تحمیل کند و یا اینکه طراحی سازه به گونه ای انجام شود که نتواند ایمنی و نیازهای پروژه را تامین کند. از طرفی دیگر، عدم توانایی در اجرای یک پروژه در مدت زمان تعیین شده، می تواند منجر به شکست پروژه و تحمیل هزینه های ناخواسته دیگری شود.

بنابراین، قبل از شروع هر پروژه، بهتر است با افراد متخصص مشاوره نمائید تا علاوه بر آگاهی از مراحلی که باید طی کنید، برآوردی از هزینه های پروژه و زمان لازم برای اجرای پروژه بدست آورید. این موضوع، علاوه بر جلوگیری از سردرگمی، از اتلاف زمان و هزینه های ناخواسته نیز جلوگیری خواهد کرد. ضمن آنکه به شما در تصمیم گیری بهتر در مورد آینده پروژه کمک خواهد کرد. 

گروه فنی و مهندسی سازه نگار، با سال ها تجربه در زمینه ساخت انواع سازه های فلزی و سوله های صنعتی و بهداشتی می تواند شما را در این امر یاری نماید. 

صنایع فلزی سازه نگار، کلیه مشاوره های تخصصی لازم را قبل از آغاز پروژه به صورت رایگان در اختیار شما کارفرمایان عزیز قرار خواهد داد و پس از آغاز کار نیز در تمامی مراحل ساخت و اجرا همراه شما خواهد بود. 

همچنین، تمامی اطلاعات لازم از قبیل هزینه ها و متریال مورد نیاز پروژه و برآورد زمان ساخت و اجرا، در قالب گزارشات و نمودارهای اختصاصی در اختیار شما قرار خواهد گرفت. در صورت تمایل، کارشناسان ما، کلیه مشاوره های لازم را به شما ارائه خواهند داد. کافیست با ما تماس بگیرید.

محاسبه وزن سوله
برآورد اولیه روژه

برخی از خدمات مشاوره رایگان ما عبارتند از:

  • مشاوره در زمینه مراحل اداری و مجوزهای لازم برای شروع کار
  • سنجش نیازهای پروژه و ارائه مشاوره تخصصی در مورد انتخاب مناسب نوع سوله بر اساس کاربری آن
  • ارائه مشاوره در مورد خرید زمین مناسب برای احداث سوله
  • برآورد اولیه از هزینه ها و زمان اجرای پروژه در قالب پیش فاکتور دقیق و نمودارها و گزارشات کاربردی
  • مشاوره در مورد نحوه طراحی مناسب و بهینه سازی سازه و کاهش هزینه ها
  • مشاوره برای تهیه مصالح مورد نیاز پروژه
  • مشاوره در زمینه روش های مناسب و بهینه برای ساخت سازه
  • مشاوره در زمینه طرح های تقویت سازه

مرحله 2: اخذ مجوزهای لازم

پس از مشاوره و تصمیم گیری در مورد کاربری سوله، وقت آن است که نسبت به دریافت مجوزهای لازم (مجوز ساخت و بهره برداری) از مراجع ذیربط اقدام نمائید. برای این کار، کافیست بر اساس نوع کاربری مد نظرتان، به سازمان یا وزارت خانه مربوطه مراجعه نموده و درخواست خود را ثبت نمائید.  

به عنوان مثال، برای مصارف بهداشتی و درمانی، لازم است سوله، به صورت کاملا بهداشتی ساخته شود. بنابراین، مجوزهای لازم برای این سوله، باید از وزارت بهداشت یا سایر نهادهای ناظر اخذ گردد. به همین ترتیب، برای دریافت مجوز مربوط به سوله های گلخانه ای، کشاورزی یا دامداری، لازم است به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه نمائید. گاهی اوقات، لازم است برای اخذ مجوزها، طرح توجیهی مناسبی نیز برای کار خود تهیه و به سازمان های مربوطه ارائه دهید.

معمولا فرآیند دریافت مجوز، چند روز تا چند هفته طول می کشد. به همین دلیل، لازم است هر چه سریعتر برای دریافت مجوزها اقدام نمائید تا روند پروژه به تعویق نیافتد.

مرحله 3 – خرید زمین جهت احداث سوله

پس از دریافت مجوزهای لازم، باید نسبت به تهیه زمین برای احداث سوله اقدام نمایید. زمین احداث می تواند درون شهر، خارج از محدوده شهر و یا در محدوده شهرک های صنعتی باشد. برای تهیه زمین مناسب، می توانید به بنگاه های معاملات صنعتی مراجعه نمائید. 

نکته مهمی که باید هنگام خرید زمین به آن توجه نمائید، این است که خاک زمین باید کیفیت و استحکام مورد نیاز را داشته باشد تا بعدا نیاز به هزینه های جانبی برای مقاوم سازی آن نباشد.

همچنین، دقت کنید که محل احداث سوله و شرایط آب و هوایی آن نیز بر هزینه های سوله بسیار تاثیر گذار است. بنابراین، بهتر است قبل از اقدام به خرید زمین، با شرکت های معتبر در این زمینه مشورت کنید.

مرحله 4: طراحی سوله و جرثقیل های آن

در این مرحله، لازم است طراحی فونداسیون و کلیه مقاطع اسکلت سوله و جرثقیل های آن انجام و نقشه های سازه تهیه گردد. طراحی، یکی از مهمترین مراحل هر پروژه است که تاثیر بسیاری بر هزینه های پروژه خواهد داشت. همچنین، هرگونه خطا یا کاستی در طراحی، علاوه بر وارد نمودن هزینه های جانبی به سازه و ناکارآمد نمودن آن، خطرات جانی را نیز به دنبال خواهد داشت. 

بر این اساس، طراحی سوله، حتما باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شده و تأییدیه های لازم از سازمان نظام مهندسی دریافت گردد. برای آشنایی بیشتر با فرآیند طراحی و بهینه سازی سوله ها به مقاله آشنایی با فرآیند طراحی سوله مراجعه نمائید.

طراحی سوله

مرحله 5: مدلسازی سوله و تهیه نقشه های کارگاهی

در این مرحله، در صورت نیاز، مدلسازی کامل پروژه نیز انجام شده و نقشه های کارگاهی (نقشه های شاپ) آن تهیه و برای ساخت قطعات، در اختیار کارخانه قرار می گردد. در شرکت سازه نگار سینا، تهیه نقشه های کارگاهی سازه، توسط نرم افزارهای تخصصی شاپ دراوینگ (Shop Drawing) مانند Tekla Structures صورت می پذیرد.

مدلسازی سوله
مدلسازی سوله در نرم افزار تکلااستراکچرز

برای آشنایی بیشتر با فرآیند مدلسازی سوله و تهیه نقشه های کارگاهی آن به مقاله آشنایی با فرآیند مدلسازی سوله مراجعه نمائید. همچنین، برای آشنایی بیشتر با نرم افزار تکلااستراکچرز می توانید به سایت تکلا پلاس مراجعه نمائید.

مرحله 6: برآورد دقیق پروژه و خرید مصالح مورد نیاز

پس از طراحی و مدلسازی سازه، بر اساس گزارشاتی که با استفاده از نرم افزارهای شاپ دراوینگ بدست می آید، متریال مورد نیاز پروژه (مانند ورق ها و پروفیل های فولادی، پرلین ها، الکترودها و سیم های جوشکاری، البسه و تجهیزات ایمنی، پیچ و مهره، رنگ، پوشش ها و …) به صورت دقیق محاسبه شده و خریداری می گردد. سپس این مصالح به انبارهای کارخانه اسکلت فلزی که ساخت پروژه را بر عهده دارد منتقل می گردد

ورق های فولادی
خریداری و انبار کردن ورق ها و پروفیل های فولادی

شرکت سازه نگار، لیست خرید متریال و هزینه های پروژه را در قالب گزارشات متنوعی در اختیار کارفرما قرار می دهد. در شکل روبرو، نمونه ای از این گزارشات را مشاهده می کنید:

نمونه گزارشات پروژه که توسط سازه نگار سینا تهیه و در اختیار کارفرما قرار داده می شود.
نمونه گزارشات پروژه که توسط سازه نگار سینا تهیه و در اختیار کارفرما قرار داده می شود.

مرحله 7: آماده‌سازی زمین

در این مرحله، شرایط زمین سنجیده شده و جنس و کیفیت خاک زمین مورد آزمایش قرار می گیرد. در ادامه، در صورت نیاز، باید با استفاده از عملیات خاک برداری و مسطح سازی، ناهمواری های زمین برطرف شده و مقاوم سازی زمین انجام شود تا امکان اجرای فونداسیون فراهم گردد.

در صورت تمایل، شرکت سازه نگار سینا، با بهره گیری از تیم متخصص و با استفاده از تجهیزات مدرن، می تواند کلیه عملیات نقشه برداری (UTM)، خاکبرداری و مسطح سازی زمین را برای شما کارفرمایان عزیز انجام دهد.

نقشه برداری (UTM)

فرآیند نقشه برداری پروژه

خاکبرداری

عملیات خاکبرداری و مسطح سازی زمین

مرحله 8: اجرای فونداسیون

پس از تائید کیفیت زمین و خاک، عملیات اجرای فونداسیون سوله آغاز می شود. فونداسیون، همانگونه که از نامش پیداست، پایه و اساس سازه است که وزن سازه را تحمل کرده و نیروهای وارد بر آن را به زمین منتقل می کند. بنابراین، اجرای صحیح آن، اهمیت زیادی دارد و باید با دقت و نظارت کامل انجام شود. برای اطلاعات بیشتر در این مورد، به مقاله اجرای فونداسیون سوله مراجعه نمائید.

در صورت تمایل، شرکت سازه نگار سینا، آمادگی اجرای آرماتوربندی و بتن ریزی انواع فونداسیون ها را دارد و می تواند با بهره گیری از افراد باتجربه، این کار با به خوبی برای شما کارفرمایان عزیز انجام دهد.

اجرای فونداسیون
اجرای فونداسیون سوله و بتن ریزی

مرحله 9: ساخت اسکلت سوله و جرثقیل های آن

استحکام بالا و فضای وسیعی که سوله ها در اختیار کاربران قرار می دهند، موجب شده که بسیاری از کارخانه ها و کارگاه ها، پالایشگاه ها و صنایع پتروشیمی برای بنای محیط کاری خود از این سازه ها استفاده نمایند. همانگونه که در مقاله آشنایی با سوله ها و انواع آن ها دیدیم، بر اساس نوع سازه تشکیل دهنده، سوله ها را می توان به چهار دسته سوله های تیرآهنی، سوله های تیر ورقی، سوله های خرپائی و سوله های UBM تقسیم بندی نمود. بر این اساس، معمولا سوله سازی، به چهار روش زیر امکان پذیر است:

1 – ساخت سوله با استفاده از تیر ورق (سوله تیر ورقی)

2 – ساخت سوله با استفاده از خرپا (سوله خرپایی)

3 – ساخت سوله با استفاده از پروفیل (سوله های تیرآهنی)

4 – ساخت سوله با استفاده از ورق های گالوانیزه با کمک دستگاه UBM (سوله های قوسی UBM)

در ادامه این مقاله آموزشی، با هر یک از این روش ها آشنا خواهیم شد. در این مرحله، عملیات ساخت اسکلت سوله در کارخانه اسکلت فلزی آغاز می گردد. در این مرحله، کلیه قطعات اسکلت سوله از جمله ستون ها، رفترها، مهاربندها، پرلین ها، استرات ها و … در کارخانه ساخته و پس از جوشکاری، رنگ آمیزی می شوند.

در صورتیکه سوله مورد نظر، دارای جرثقیل باشد، در این مرحله، جرثقیل آن نیز ساخته خواهد شد. برای آشنایی با روش های ساخت انواع جرثقیل به مقاله آموزشی ساخت جرثقیل سوله مراجعه نمائید.

معمولا اجرای فونداسیون و ساخت اسکلت سازه را به صورت موازی و همزمان پیش می برند به گونه ای که پس از پایان ساخت سازه، فونداسیون نیز آماده شده باشد. در پایان، قطعات ساخته شده سوله، پس از تائید نهایی، به همراه سایر اجزای سوله (مانند پیچ و مهره ها) به محل نصب ارسال می گردند.

الف) ساخت سوله تیر ورقی

سوله تیرورقی (Steel Shed) یا سوله سنگین وزن (Heavy Shed)، نوع خاصی از سوله است که اجزای اصلی آن ها را با استفاده از تیر ورق ساخته و سپس، توسط جوشکاری یا پیچ و مهره به یکدیگر متصل می کنند. تیرورق ها، مقاطعی هستند از اتصال دو صفحه افقی (که به آن ها، اصطلاحا بال تیر گفته می شود) بر روی یک صفحه عمودی (که به آن، اصطلاحا جان تیر گفته می شد) توسط عملیات جوشکاری تشکیل می شوند. این اجزا معمولا در مواردی که مقاطع فولادی استاندارد، پاسخگوی نیازهای سازه نباشند، به کار می روند. برای آشنایی بیشتر با سوله های تیر ورقی به مقاله آموزشی سوله تیر ورقی چیست و چه کاربردی دارد؟ مراجعه نمائید.

در سوله های تیر ورقی، اجزای اصلی را با استفاده از تیر ورق ساخته و سپس، توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل می کنند. در ایران، این نوع از سوله ها، بسیار پر کاربرد هستند. از مهمترین مزایای سوله های تیر ورقی می توان به انعطاف‌پذیری آن ها در طراحی و ساخت و استحکام بسیار بالای آن ها اشاره نمود. مهمترین فرآیندهای ساخت یک سوله تیرورقی به شرح زیر است:

مراحل ساخت یک سوله

مراحل ساخت یک سوله تیر ورقی

کلیه این فرآیندها، در یک کارخانه اسکلت فلزی مجهز به دستگاه های مخصوص انجام می شود. برای اجزای صحیح هر یک از این فرآیندها، به تجهیزات مدرن و افراد کارآزموده نیاز است. در ادامه این بخش، به اختصار با هر یک از فرآیندهای ذکر شده آشنا خواهیم شد.

فرآیند برشکاری

اولین گام در فرآیند ساخت سوله های تیر ورقی، برشکاری است. در این مرحله، ورق‌های فولادی (معمولا ورق های ST37 یا ST52) و سایر متریال خریداری شده، بر اساس نقشه های کارگاهی، توسط تجهیزات برشکاری مانند دستگاه های CNC، دستگاه های برش طولی (راسته بر)، دستگاه های برش ریلی، دستگاه های گیوتین و اره ها، برش داده می شوند. معمولا عملیات برشکاری به دو روش زیر انجام می شود:

الف) برش گرم: در روش برش گرم، قطعات مورد نظر توسط حرارت برش داده می شوند. از مهمترین تجهیزات برش گرم، می توان به دستگاه های CNC، دستگاه های برش طولی (راسته بر) و دستگاه های برش ریلی اشاره نمود.

برش ورق ها با استفاده از دستگاه برش گرم
برش ورق ها با استفاده از دستگاه برش گرم

ب) برش سرد: در روش برش سرد، قطعات مورد نظر توسط فشار تیغه ها، برش داده می شوند. از مهمترین تجهیزات برش سرد، می توان به دستگاه های گیوتین، اره ها و دستگاه های پانچ اشاره نمود.

هر یک از روش های ذکر شده، مزایا و معایب خود را دارند و باید طبق آئین نامه ها، به درستی از آن ها استفاده نمود. همچنین، برش ورق ها، باید به گونه ای توسط برشکار انجام شود که کمترین پرت ورق ایجاد گردد. پس از اتمام کار در این مرحله، تسمه ها و پلیت های تهیه شده، به واحد تسمه سازی منتقل می گردد.

دستگاه گیوتین برای برش ورق های نازک

دستگاه گیوتین برای برش ورق های نازک

فرآیند برشکاری ورق ها و پروفیل ها

برش ورق ها با استفاده از دستگاه برش ریلی

فرآیند تسمه سازی

در این مرحله، تسمه ها و پلیت های برش داده شده، طبق نقشه، در کنار یکدیگر قرار داده شده و به یکدیگر جوش می شوند. این عملیات باید به گونه ای انجام شود که اجزای جوش شده، همانند یک قطعه یکپارچه، قابل استفاده باشند. بنابراین، کیفیت اتصالات در این مرحله بسیار اهمیت دارد. پس از اتمام کار در این مرحله، تسمه ها و پلیت های آماده شده، پس از تائید فنی ناظر، به واحد مونتاژ منتقل می گردد.

مونتاژ اولیه قطعات

در این مرحله، مونتاژکارها، طبق نقشه، کلیه اجزای سوله مانند ستون ها، تیرها (رفترها) و بادبندها را مونتاژ کرده و آن ها را توسط خال جوش، به صورت موقت به یکدیگر متصل می کنند. پس از اتمام کار و پس از تایید قطعات مونتاژ شده توسط ناظر، آن قطعات به واحد جوشکاری انتقال داده می شوند.

نمایش ویدیو درباره پوستر فیلم ساخت سوله در کارخانه

جوشکاری اولیه

در این مرحله، قطعات مونتاژ شده، توسط جوشکارهای ماهر، بر اساس روش جوشکاری و نکات اجرایی ذکر شده در نقشه ها، توسط تجهیزات مخصوص، به صورت کامل به یکدیگر جوش داده می شوند. از مهمترین این تجهیزات، می توان به دستگاه های جوشکاری (رکتی فایرها)، دستگاه جوشکاری Co2، دستگاه زیرپودری و دستگاه اسلگ اشاره نمود.

این مرحله، یکی از مهمترین مراحل ساخت یک سوله است. بنابراین، لازم است عملیات جوشکاری، توسط افراد با مهارت بالا انجام شود. زیرا کیفیت اتصالات جوشی، بسیار به مهارت و تجربه جوشکارها بستگی دارد. پس از انجام تست های جوشکاری لازم و تایید کیفیت اتصالات توسط ناظر جوشکاری، در صورت نیاز، قطعات برای سوراخ کاری یا تکمیل کاری، به بخش های مربوطه انتقال داده می شوند.

سوراخ کاری قطعات

برخی از قطعات سوله مانند بیس پلیت ها (کف ستون ها) و فلنج های انتهای ستون ها و رفترها باید طبق نقشه سوراخ کاری شوند تا هنگام نصب بتوان آن ها را توسط پیچ و مهره به یکدیگر متصل نمود. همچنین، در صورت نیاز، در موارد خاص (مثلا در سوله های چند طبقه)، از تیرهایی استفاده می شود که در این مرحله، لازم است سوراخ کاری شوند تا در مرحله نصب، توسط پیچ و مهره، به ستون ها متصل گردند. سوراخ کاری قطعات سوله نیز باید بر اساس نقشه و با استفاده از تجهیزات مخصوص صورت پذیرد. از مهمترین این تجهیزات می توان به دریل ها و دستگاه های دریل مغناطیسی قابل حمل (مگنت ها) اشاره نمود.

دستگاه دریل

دستگاه سوراخ کاری مگنت

مونتاژ نهایی قطعات سوله و جوشکاری نهایی

در این مرحله، در صورت نیاز، قطعات دیگری که احتمالا باید بر روی ستون ها یا رفترها نصب شوند، مونتاژ و تکمیل شده و پس از انتقال به واحد جوشکاری، عملیات جوشکاری نهایی بر روی آن ها انجام می شود. آنچه در این مرحله بسیار اهمیت دارد این است که لازم است مطابق فیلم زیر، کیفیت جوش ها، به صورت مرتب توسط ناظر جوش به دقت بررسی گردد.

در پایان این مرحله، پس از تائید نهایی قطعات توسط ناظر پروژه، عملیات مونتاژکاری و جوشکاری قطعات سوله، به صورت کامل به پایان می رسد و قطعات آماده شده، جهت تمیزکاری، به واحد تمیزکاری انتقال داده می شوند.

تمیزکاری قطعات سوله

در این مرحله، کلیه ضایعات، گل جوش ها، خرده آهن ها و چربی ها و آلودگی های موجود در قطعات، به صورت دستی (توسط  دستگاه فرز یا فرچه های سیمی مخصوص) و یا با استفاده از دستگاه های سندبلاست، تمیزکاری می شوند. در پایان این مرحله، پس از تائید نهایی اینکه قطعات، عاری از هرگونه آلودگی هستند، قطعات تمیزکاری شده، جهت رنگ آمیزی، به واحد مربوطه انتقال داده می شوند.

تمیزکاری قطعات سازه
تمیزکاری قطعات سوله

رنگ آمیزی اجزای سوله

در این مرحله، کلیه قطعات آماده شده، رنگ آمیزی می شوند. همانگونه که می دانید، یکی از معایب فولاد، آسیب پذیری آن در برابر رطوبت و شرایط محیطی است. بدین منظور، اجزای سازه را توسط رنگ های مخصوص، پوشش می دهند تا از آن ها در برابر شرایط مخرب محیطی محافظت نمایند. بر این اساس، سوله ها نیز همانند سایر سازه های فلزی، نیازمند رنگ آمیزی هستند تا با ایجاد یک پوشش، در برابر خوردگی و پوسیدگی محافظت شوند. علاوه بر این، انتخاب رنگ مناسب، از نظر بصری نیز به زیبایی سازه بسیار کمک می کند.

ساخت رفترها در کارخانه اسکلت فلزی
اجزای سوله رنگ آمیزی شده اند.

 

انواع رنگ های مورد استفاده در سوله

دقت کنید که نوع رنگ به کار رفته در سوله، توسط طراح پروژه و بر اساس نوع کاربری سوله و شرایط آب و هوایی محل نصب و اجرای آن تعیین می گردد. به عنوان مثال، نوع رنگ به کار رفته در مناطق خشک با نوع رنگ به کار رفته برای سوله هایی که باید در مناطق بسیار مرطوب (مانند شمال کشور) نصب گردند، کاملا متفاوت است. بر این اساس، معمولا در محیط های خشک و دارای شرایط جوی مناسب، از رنگ های آلکیدی (Alkyd paint)، در شرایطی که محافظت از سازه در برابر رطوبت مد نظر باشد، از رنگ های زینک فسفات، و در محیط های دریایی از رنگ های زینک کرومات یا اپوکسی استفاده می شود.

مهمترین نکته قبل از رنگ کاری قطعات این است که کلیه سطوح آن ها، تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشند. در این مرحله، رنگ کار، با توجه به حداقل ضخامت رنگ ذکر شده توسط طراح، اقدام به رنگ کاری قطعات می کند. تجهیزاتی هستند که به منظور رنگ کردن قطعات ساخته شده استفاده می گردند. در پایان، لازم است قطعات رنگ آمیزی شده، توسط ناظر، بررسی شده و توسط دستگاه مخصوص تست رنگ، نوع رنگ استفاده شده و کیفیت و ضخامت آن مورد تائید قرار گیرد. پس از اتمام کار، قطعات رنگ آمیزی شده برای بررسی های نهایی، به واحد مربوطه انتقال داده می شوند.

کنترل نهایی قطعات ساخته شده

در این مرحله، کلیه قطعات رنگ آمیزی شده، برای آخرین بار، توسط ناظران پروژه، بررسی و ایرادات موجود ثبت می شوند. در صورت وجود هر گونه ایراد، قطعه مربوطه مرجوع شده و ایرادات موجود، برطرف خواهند شد. در پایان، قطعاتی که تائید نهایی شده باشند، جهت ارسال، به واحد بارگیری منتقل خواهند شد.

کنترل نهایی پروژه

ب) ساخت سوله سبک وزن (سوله خرپایی)

سوله خرپایی (HSS) یا سوله سبک وزن (Lightweight Shed)، نوع خاصی از سوله است که در ساخت آن، از المان های خرپایی استفاده می گردد. خرپاها (Truss)، سازه هایی متشکل از المان های مثلثی شکل هستند که با اتصال مفصلی به یکدیگر، استحکام کافی برای تحمل بارهای وارده بر سازه (نیروهای کششی و فشاری) را فراهم می آورند. معمولا برای ساخت خرپاها از مقاطع ناودانی، قوطی یا نبشی استفاده می شود. در ساخت سوله های خرپایی، برای کاهش وزن سازه، از خرپا به جای تیر ورق استفاده می شود. ساخت سوله های خرپایی نیز بسیار مشابه سوله های تیرورقی انجام می شود با این تفاوت که در ساخت سوله های خرپایی، لازم است به جای قطعات تیرورقی موجود در سقف سازه (رفترها)، المان های خرپا را به یکدیگر متصل نمود. برای آشنایی بیشتر با سوله های سبک وزن (سوله های خرپایی) به مقاله آموزشی سوله سبک وزن (سوله خرپایی) چیست و چه کاربردی دارد؟ مراجعه نمائید.

سوله خرپایی
ساخت سوله سبک وزن (سوله خرپایی)

ج) ساخت سوله تیرآهنی

در ساخت سوله های تیرآهنی، برای کاهش وزن سازه، از تیرآهن به جای تیر ورق استفاده می شود. 

د) ساخت سوله UBM

سوله های قوسی (UBM)، جزو بروزترین سازه هایی هستند که استفاده از آن ها در ایران نیز گسترش یافته است. سقف این سوله ها، از اتصال ورق های گالوانیزه توسط دستگاه Ultimate Building Machine (که به اختصار UBM نامیده می شود) به صورت قوسی ساخته می شود. 

از جمله مزایای این سازه ها، سبک و مقرون به صرفه بودن آن ها نسبت به سوله های تیر ورقی و خرپایی است. با این حال، از معایب آن ها می توان به احتمال باز شدن ورق های تشکیل دهنده آن ها در اثر حرارت و همچنین بادهای شدید، مقاومت نه چندان مناسب آن ها در برابر رطوبت و تغییرات آب و هوا، عدم امکان استفاده در ساخت سوله های با دهانه عریض، عدم امکان نصب جرثقیل سقفی، هزینه های تعمیر و نگهداری بالا و همچنین، عدم امکان استفاده به عنوان محیط های بهداشتی اشاره نمود. موارد ذکر شده موجب شده است که از این نوع سازه ها، فقط در موارد خاص استفاده شود. برای آشنایی بیشتر با سوله های UBM به مقاله آموزشی سوله UBM چیست و چه کاربردی دارد؟ مراجعه نمائید.

بارگیری و ارسال به محل نصب

در این مرحله، قطعات تائید شده، توسط تجهیزات مخصوص، مانند لیفتراک ها و جرثقیل ها، بارگیری شده و به محل نصب، ارسال می گردند. با این کار، عملا فرآیند ساخت پروژه به پایان می رسد و فرآیند نصب و اجرای آن آغاز می گردد. برای آشنایی بیشتر با فرآیند نصب سوله به مقاله آموزشی نصب سوله مراجعه نمائید.

مرحله 10: نصب اسکلت سوله و جرثقیل های آن

در این مرحله، فرآیند نصب اسکلت سوله آغاز می گردد. هر یک از قطعات ساخته شده، باید مطابق با نقشه های نصب، توسط جرثقیل در محل خود قرار داده شده و به وسیله جوش یا پیچ و مهره به یکدیگر متصل گردند. در صورتیکه سوله مورد نظر، دارای جرثقیل باشد، در این مرحله، جرثقیل آن نیز نصب خواهد شد. 

نصب قطعات سازه، باید توسط نیروهای کارآزموده و با دقت و رعایت کامل نکات ایمنی انجام پذیرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نصب سوله ها، به مقاله آشنایی با فرآیند نصب سوله مراجعه نمائید.

در این مرحله، اسکلت سوله به صورت کامل نصب شده و در مکان خود تثبیت می شود. تمامی اجزای سوله مانند تیرها و ستون ها، پرلین ها، بادبندهای افقی و عمودی، استرات ها و سگرادها در این مرحله نصب می شوند. در این مرحله، بازرس پروژه، اتصالات سازه را بررسی و ایرادات موجود، برطرف می گردد. 

نصب سوله

فرآیند نصب اسکلت سوله

نصب اسکلت سوله تیر ورقی دو طبقه

تکمیل نصب اسکلت سوله

مرحله 11: اجرای دیوارها، پوشش ها و درب ها و پنجره ها

پس از برپایی اسکلت سوله، سایر عملیات مانند دیوارچینی، نصب پوشش کف، پوشش سقف و پوشش دیواره ها انجام می شود. سپس، درب ها، پنجره ها و شیشه ها نصب می گردند.

اجرای سقف عرشه سوله تیر ورقی دو طبقه

اجرای سقف عرشه سوله

اجرای پوشش کف سوله

اجرای پوشش کف سوله

نصب داربست و اجرای دیوارهای سوله

اجرای دیوارهای جانبی سوله

تکمیل دیوارهای سوله و پوشش سقف

تکمیل پوشش های جانبی و سقف

مرحله 12: نصب و راه اندازی امکانات و تجهیزات سوله

پس از نصب کامل سازه و پوشش های آن، زمان آن فرا می رسد که امکانات و تجهیزات داخلی سوله نصب گردند. هر سوله، بر حسب کاربری تعریف شده برای آن و منطقه ای که در آن نصب می گردد، نیازمند تاسیسات خاصی است. به عنوان مثال، سوله های نگهداری دام و طیور، دارای سیستم های اختصاصی مربوط به گرمایش و سرمایش و تهویه هوا و لوله کشی های مخصوص آب و مواد خوراکی دام هستند. در حالیکه در سوله های صنعتی، معمولا تاسیسات برقی (شامل تابلوهای برق صنعتی، ژنراتورها و محل های عبور کابل ها)، تاسیسات مکانیکی (موتورخانه ها و لوله کشی های آب) و سیستم اطفای حریق تعبیه می شود.

با این حال، اکثر سوله ها، شامل تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی (گرمایشی و سرمایشی و لوله کشی آب)، تجهیزات ایمنی مانند دوربین‌ های مدار بسته هستند که در این مرحله باید نصب می‌شوند. از جمله سیستم های خاص دیگری که ممکن است در یک سوله وجود داشته باشند، می توان به تجهیزات شبکه و اینترنت اشاره نمود.

مرحله 13 – کنترل نهایی و بهره‌برداری از سوله

در این مرحله، کلیه اجزای سوله و تجهیزات داخلی آن، بررسی شده و ایرادات احتمالی آن ها برطرف می شود. در پایان، پس از صدور تائیدیه های لازم از سوی ناظران پروژه، عملا بهره‌برداری از سوله، آغاز می گردد.

سوله دو طبقه
کنترل نهایی و بهره برداری از سوله

ساخت سوله دامداری

با گسترش دامداری، نیاز به سازه هایی که فضاهای مورد نیاز را برای نگهداری و پرورش دام ها فراهم آورد نیز بیشتر از قبل احساس می شود. بر این اساس، امروزه از سوله های دامداری برای این منظور استفاده می شود.

از مشهورترین سوله های مورد استفاده در دامداری، می توان به سوله های گاوداری، سوله های مرغداری و سوله های کشتارگاهی اشاره نمود. این سوله ها، فضا و تجهیزات لازم را برای نگهداری و پرورش دام ها به خوبی فراهم می کنند.

استفاده از سوله برای گاوداری

ساخت سوله گاوداری

سوله مرغداری

ساخت سوله مرغداری

سوله پرورش بوقلمون

ساخت سوله پرورش بوقلمون

ساخت سوله کشاورزی

از سوله ها در معادن، مزارع تولید و نگهداری محصولات کشاورزی و همچنین به عنوان محیطی برای دامپروری می توان استفاده کرد. از مهمترین موارد کاربرد این سازه ها در کشاورزی و دامداری، می توان به گلخانه ها و سوله های پرورش و نگهداری دام و طیور (مانند گاوداری ها و مرغداری ها) و سردخانه های مواد غذایی اشاره نمود.

ساخت سوله گلخانه ای

ساخت سوله پرورش قارچ

ساخت سوله بهداشتی

بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، سردخانه ها و سایر محیط های بهداشتی، از سوله های مخصوصی موسوم به سوله های بهداشتی استفاده می کنند که فضای پاکیزه مورد نیاز آن ها را فراهم می کند. ساخت سوله های بهداشتی، نکات و دستورالعمل های مخصوص به خود را دارد. برای مثال، پوشش های کف، سقف و بدنه سوله های بهداشتی، باید به گونه ای باشند که از نفوذ آلودگی ها از محیط خارج به داخل سوله جلوگیری کنند.

ساخت سوله انبار محصولات و فرآورده ها

یکی از مهمترین کاربرد سوله ها، فراهم آوردن محیطی مناسب برای نگهداری و توزیع کالاها است (انبارهای نگهداری و پخش کالاها و محصولات). خصوصا در مواردی که نیازمند ذخیره و نگهداری مواد و محصولاتی هستیم که شرایط نگهداری خاصی دارند (مانند کالاهای دارای تاریخ انقضاء یا کالاهایی که باید در محیط خشک و خنک نگهداری شوند)، می توان از سوله ها استفاده نمود. به بیان دیگر، سوله ها، از کالاها و محصولات، در برابر شرایط محیطی و آب و هوایی ناگوار محافظت می کنند.

سوله انبار

ساخت سوله انبار

ساخت سوله ورزشی و تفریحی

امروزه، در ساخت ورزشگاه ها، سالن های ورزشی و استخرهای سرپوشیده نیز که نیازمند فضاهای گسترده و تهویه مناسب برای برگزاری مسابقات ورزشی و سایر تفریحات عمومی هستند، از سوله ها استفاده می شود.

سوله ورزشی

استفاده از سوله به عنوان سالن ورزشی

ساخت سوله فروشگاهی

یکی دیگر از کاربردهای سوله ها، فراهم نمودن محیطی وسیع برای مراکز خرید (خرده فروشی و عمده فروشی)، فروشگاه های زنجیره ای و سایر محیط های فروشگاهی است.

سوله فروشگاهی

استفاده از سوله به عنوان فرشگاه زنجیره ای

ساخت سوله سردخانه

یکی دیگر از کاربردهای سوله ها، فراهم نمودن محیطی برای نگهداری مواد غذایی به مدت طولانی است. ساخت سوله های سردخانه ای، با فراهم آوردن شرایط بهداشتی مورد نیاز و همچنین با استفاده از عایق های حرارتی و رطوبتی و حرارتی انجام می شود.

سردخانه مواد غذایی

ساخت سوله سردخانه مواد غذایی

ساخت سوله آشیانه هواپیما و هلیکوپتر

از کاربردهای خاص سوله ها می توان به استفاده از آن ها در صنایع هوایی و صنایع نظامی اشاره نمود. به عنوان مثال، از این سازه ها در کارگاه های تولید ادوات نظامی، انبار مهمات، پارکینگ خودروهای نظامی، آشیانه و تعمیرگاه هلیکوپترها یا هواپیماها استفاده می شود.

استفاده از سوله به عنوان آشیانه هلیکوپتر

استفاده از سوله به عنوان آشیانه هلیکوپتر

استفاده از سوله به عنوان آشیانه هواپیما

ه) ساخت سوله چند طبقه

گاهی اوقات، برای افزایش فضای کاری مورد استفاده، سوله ها را به صورت چند طبقه می سازند. البته ساخت یک سوله به صورت چند طبقه تنها در صورتی امکانپذیر است که طراح پروژه شرایط موجود را تائید کرده باشد. در ساخت سوله های چند طبقه، معمولا ستون ها قوی تر طراحی می شوند و فونداسیون سازه نیز باید استحکام بیشتری داشته باشد.

سوله فلزی چند دهانه
ساخت سوله فلزی چند دهانه

پ) ساخت سوله دارای جرثقیل

برخی از سوله ها، دارای جرثقیل هستند که از آن برای حمل و نقل و جابه جای نمودن اجسام درون سوله استفاده می شود. لازم است طراحی و ساخت جرثقیل سوله نیز به صورت جداگانه انجام گردد. برای آشنایی بیشتر با نحوه ساخت جرثقیل های سوله، به مقاله آموزشی ساخت انواع جرثقیل ها مراجعه نمائید.

کارخانه اسکلت فلزی
ساخت سوله دارای جرثقیل سقفی

طراحی، ساخت و نصب انواع جرثقیل های سقفی، دروازه ای و بازویی

شما کارفرمایان عزیز می توانید برای مشاوره تخصصی رایگان و همچنین سفارش طراحی، ساخت و نصب انواع جرثقیل های های سقفی (2 تن، 5 تن، 10 تن و 15 تن) و دروازه ای، از طریق بخش سفارش مشاوره و یا از طریق شماره تلفن های 56240012 – 021 و 56240013 – 021 و شماره موبایل 09124208085 با ما در تماس باشید!

ساخت سوله ارزان قیمت

تا اینجا، با مراحل ساخت سوله و عوامل موثر بر آن ها آشنا شدیم. حال، این پرسش مهم مطرح می شود که چگونه می توان هزینه های ساخت سوله را کاهش داد؟ آیا ساخت سوله ارزان قیمت امکانپذیر است؟ برای پرسش به این پاسخ، لازم است بدانیم که عوامل مختلفی در قیمت تمام شده سوله تاثیر گذار است که مهمترین آن ها، کاربرد سوله است. 

به عنوان مثال، برای کاربردهای صنعتی، معمولا نمی توان از سوله های خرپایی و سبک وزن استفاده نمود و لازم است از سوله های تیرورقی که استحکام بالایی دارند استفاده شود که وزن آن ها و در نتیجه هزینه های تمام شده آن ها بیشتر از سوله های خرپایی خواهد بود. در حالیکه برای ساخت سوله های غیر صنعتی، مانند سوله های مرغداری و گلخانه ای، می توان از سوله های خرپایی که وزن و هزینه های تمام شده کمتری دارند استفاده نمود.

با این حال، با طراحی مناسب و بهینه سازی وزن سازه و همچنین بهینه سازی فرآیندهای ساخت و نصب سوله، می توان هزینه های تمام شده هر سازه ای را تا حد زیادی کاهش داد. بنابراین، ساخت سوله ارزان قیمت، با رعایت ایمنی سازه، از طریق بهینه سازی فرآیندها ممکن خواهد بود. 

چگونه می توان هزینه های ساخت سوله را کاهش داد؟ آیا ساخت سوله ارزان امکانپذیر است؟

در صورت طراحی هوشمندانه و بهینه سازی وزن و فرآیندهای ساخت و نصب سازه، می توان هزینه های تمام شده سوله را تا حدود 30 درصد کاهش داد. با این حال، بسیار مهم است که این کار توسط شرکت های معتبر و متخصص انجام شود تا کیفیت ساخت و ایمنی سازه، قربانی کاهش وزن سازه نگردد.

برآورد هزینه های ساخت انواع سوله

برای اطلاع دقیق تر از جزئیات هزینه های ساخت سوله و دسترسی به جداول برآورد هزینه ها به بخش هزینه ساخت سوله مراجعه نمائید. علاوه بر این، در صورت نیاز، برای برآورد دقیق تر هزینه های ساخت سازه، می توانید از طریق شماره تلفن های ذکر شده در سایت با ما در تماس باشید تا همکاران ما با دریافت اطلاعات کامل پروژه، هزینه ها را با دقت محاسبه کرده و در قالب پیش فاکتور معتبر به شما ارائه نمایند.

برآورد آنلاین هزینه ساخت سوله

برآورد هزینه های سوله از مرحله مشاوره تا بهره برداری

برای آشنایی با کلیه هزینه های احداث یک سوله، از مرحله مشاوره تا بهره برداری و همچنین تخمین هزینه های احداث یک سوله (صنعتی و غیر صنعتی) به بخش مراجعه نمائید. همچنین، برای برآورد دقیق تر از هزینه ها، می توانید با شماره تلفن های 56240012 – 021 و 56240013 – 021 و شماره موبایل 09124208085 تماس بگیرید تا همکاران ما با دریافت اطلاعات کامل پروژه، هزینه ها را با دقت محاسبه کرده و در قالب پیش فاکتور معتبر به شما ارائه نمایند!

سفارش طراحی، ساخت و نصب انواع سوله

شرکت سازه نگار، با بهره گیری از مهندسان محاسب با تجربه و با طراحی صحیح و بهینه، ضمن برآورده ساختن استحکام و ایمنی مورد نیاز سازه، هزینه های ساخت و نصب را تا حد امکان، کاهش خواهد داد. همچنین، این شرکت، مدلسازی پروژه های پذیرفته شده را به صورت کاملا رایگان برای شما کارفرمایان عزیز انجام خواهد داد و در صورت نیاز، نمای سه بعدی سازه به همراه انیمیشن آن نیز در اختیار کارفرما قرار خواهد گرفت. علاوه بر این، هزینه های طراحی، بهینه سازی و صدور دفترچه محاسبات نیز با تخفیف ویژه محاسبه خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد از طریق بخش تماس با ما، با ما در در ارتباط باشید.

صنایع فلزی سازه نگار سینا

هشدار بسیار مهم: همانند سایر سازه ها، طراحی، مدلسازی و ساخت و اجرای سوله ها نیز فرآیندی کاملا تخصصی و نیازمند تجربه بالا و تجهیزات منحصربفرد است. بر این اساس، برای برطرف کردن نیازهای صنایع، شرکت های معتبری در کشور، با طی کردن مراحل قانونی، مجوزهای لازم برای این کار را از سازمان های مربوطه دریافت کرده اند.

با این حال، متاسفانه، برخی از افراد یا شرکت های متفرقه و سودجو، بدون داشتن صلاحیت لازم، اقدام به پذیرش پروژه های عمرانی می کنند که علاوه بر عدم ناتوانی در اجرای پروژه، موجب اتلاف زمان و وارد نمودن هزینه های سنگین و گاه غیر قابل جبران به کارفرما می گردند.

به همین منظور، لازم است به عنوان کارفرما مطمئن شوید که کلیه مراحل طراحی و مدلسازی، ساخت و نصب سوله، توسط شرکت های معتبر و افراد متخصص، در کارگاه ها و کارخانه های اسکلت فلزی که دارای تجهیزات لازم هستند انجام می شود. با این کار، علاوه بر اطمینان از کیفیت و صحت اجرای پروژه، می توانید در کلیه مراحل پروژه، ناظر پیشرفت پروژه و اجرای دقیق دستورالعمل ها باشید.

بنابراین، برای سفارش پروژه های خود، به هیچ عنوان به شرکت ها و موسسه های متفرقه یا غیر معتبر یا افراد ناشناس اطمینان نکنید. در صورت نیاز به مشاوره در این مورد، با ما تماس بگیرید!

جمع بندی

در این مقاله آموزشی، در مورد صنعت سوله سازی و انواع روش های ساخت سوله و عوامل موثر بر آن صحبت کردیم. سعی کردیم به مهمترین پرسش های شما در این زمینه پاسخ دهیم. با این حال، در صورتیکه هنوز پاسخ پرسش های خود را دریافت نکرده اید، می توانید در بخش نظرات سایت، پرسش های خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت به آن ها پاسخ داده شود. خوشحال خواهیم شد که دیدگاه های ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رضا احمدی
رضا احمدی
10 ماه قبل

بسیار عالی.